Блюдо «terra sigillata», село Зимне

Червонолакова кераміка, або «terra sigillata» є однією із яскравих ознак поширення римської культури у варварському світі. Вона виготовлялась як у самій Італії, так і у римських провінціях, зокрема, східних [Домжальский, 1998; Жулавлев, 1998]. На пам’ятках римського часу Північного Причорномор’я такий посуд є звичною знахідкою. Натомість у північно-західних регіонах України та суміжних районах Польщі він трапляється нечасто. 

Практично всі дослідники, що вивчають пам’ятки римського часу констатують нечисленність знахідок фрагментів, не говорячи про цілі форми, червонолакової кераміки за межами «Imperium Romanum». Тому, пропонована попередня публікація чотирьох цілих та повністю реставрованих форм римського червонолакового посуду (кубок, блюдо, чашка і глечик- ойнохоя) із села Зимне Володимир-Волинського району Волинської області , сприятиме встановленню характеру взаємовідносин тогочасного населення Волині з римським світом та розширить джерельну базу дослідження цього посуду, як культурного феномену.

Ця стаття присвячена чотирьом керамічним посудинам типу «terra sigillata», знайдених на дні річки Луги у селі Зимне, Володимир-Волинського району, Волинської області. Попередній аналіз цих знахідок дозволяє віднести їх до Понтійського центру виробництва такого посуду. Вірогідним шляхом потрапляння даної колекції на Волинь була готська експансія у Північне Причорномор’я. 

Детальнішу інформацію про ці знахідки можна дізнатися за посиланням: http://volodymyrmuseum.com/naukovi-statti/67-keramika-terrasigillata-z-okolyts-sela-zymne-na-volyni

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *