Скарб знайдено у 1961 р. під час господарських робіт у с. Качин Камінь-Каширського району Волинської області. Знаходився у глиняному горщику і складається з прикрас (фібул, пряжки, сережки, намистинки), елементів кінської упряжі для верхової їзди (вудил, декоративних накладок на вуздечку), а також стержневидного предмета невстановленого призначення. Вони виготовлені із срібла, а намистинка – з бурштину. Хронологія скарбу – V ст. н.е. Вважається, що його заховали готи на фінальному етапі свого проживання на Волині. Наукове значення знахідки полягає в тому, що вона, разом з іншими подібними скарбами – Борочицьким, Бранівським, Ласківським, може пояснити причину раптового зникнення готського населення з волинських територій. На нинішній день Качинський скарб зберігається у Волинському краєзнавчому музеї в Луцьку.

Література: Петров В. П., Каліщук А. П. Скарб срібних речей з с. Качин Волинської обл. // Матеріали і дослідження з археології Прикарпаття та Волині. К., 1964. Вип. 5. С 88-93.

Кухаренко Ю. В. О Качинской находке V в. // Древности эпохи Великого переселения народов V–VIII вв. М., 1982. С. 234-244.

Козак Д.Н. Культурно-історична інтерпретація скарбів Волині рубежу IV – V ст. // Археологія. К., 1995. № 4. С. 50-65.

Козак Д. Н. Готські скарби Волині початку раннього середньовіччя // Етнокультурні процеси в Піденно-Східній Європі в І тисячолітті н. е. Київ-Львів, 1999. С. 80-93.

Детальнішу інформацію про знахідку можна отримати за посиланням: http://volyn-kray-mus.at.ua/publ/kolekciji/kachinskij_skarb_sribnikh_rechej_v_stolittja/6-1-0-22

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *